Monday, 17 October 2016

JONKER STREET, MELAKA

Rasanya kebanyakannya dr kita dah tau kan Jonker Street ni dimana... dekat dgn Hard Rock Cafe Malacca... yg ade beca byk2 tuh.. dulu rajin berjalan ke Melaka ms zaman belajar, consider dekatlaa KL-Melaka tu kan kalau setakat pg weekend tu... zaman kolej, pg reramai mmg syiok..

Hari Sabtu biasanya Jonker Street tu di tutup utk laluan kenderaan.. dia akan jd mcm pasar mlm dan juga di panggil sebagai Jonker Walk.. (maaf ye org Melaka, betulkan kalau sy salah ye).. mcm2 brg n makanan yg dijual kat situ...

 ni jln msk dia..tp masa ni hari Ahad..so xdela pasar malam tuh... ni gambar 2010... lebih kurang 6 tahun yg lepas.. 1 yg kami suka di Jonker Street ni adalah MAKAN!! dan yg paling favorite sgt dia punye NYONYA ASAM LAKSA (mcm laksa penang) & BABA CURRY LAKSA (mcm mee kari)... cuma dia pakai laksa je for both menu nih... mmg sedap, kuahnya pekat n secukup rasa... 1 lagi dia punya cendol...gula melaka dia pakai sgt wangi n pekat..
ni yg kitorang order ms tu BABA CURRY LAKSA... sbb dah lewat ptg dia punya NYONYA ASAM LAKSA dah abis... jd ini jela yg kami order hari tu...
ni dia punye NYONYA ASAM LAKSA..(gambar di Mr. Google)... kuah dia pekat n masam... yg dalam sudu tu dia letak sardine/tuna yg dorang buat sndiri.. utk sape yg suka tu, gaul dlm laksa tu panas2.. berbeza dgn laksa penang kita mkn dgn Pes Udang kan.. ni dia bg Tuna utk gaul kasi lg kuat rs ikannya... nama kedai ni JONKER 88... mmg recommended!!..sedap dan puas ati.. kalau mkn confirm licin mangkuk tuh... kedai dia still mcm kedai2 lama BABA & NYONYA nye warisan.. kira masakan ala peranakan BABA NYONYA la nih.. nnti next post sy akan share 1 restoran di KL yg menyediakan masakan peranakan Baba Nyonya nih... dia menyajikan lauk pauk peranakan.. sedappppp sgt yawww... tunggu yeee...
ni suasana dlm kedai dia... reka bentuk dalaman nye masih di kekalkan dgn budaya dan warisan mereka... ok, sblom sy terlajak cerita ttg building design lak nanti, kita tamatkan disini dulu post kalini yee....




No comments:

Post a Comment