Friday, 14 October 2016

SOTO AYAM

Ni adalah antara menu kesukaan saya dan anak2.. dulu ms zaman kolej, berkahwib, pregnant sampai ade anak.. setiap ahad pergi mkn soto dekat pasar mlm TTDI.. smpaikan owner soto tu panggil Qaizer tu "anak soto"...ekekeke.. 

kalau di kuantan, sy suka makan soto di sebelah bangunan MARA kuantan.. ade foodcourt tepi tu.. kedai dia ada menu lain gak.. laksa, mee sup, mee jawa, nasi ayam & rojak mee..
haaa...ni la rupa dia yg kedai tu punye.. kicap cili dia mmg best sbb ade masam2 sket... bergedil dia sedap n cair dimulut.. wah gituu...

Kalau kat kl plak, selain nak tunggu pasar mlm TTDI nye soto.. ade 1 lagi soto idaman hati yg sampai skang sy masih pergi lagi.. SOTO HJ. HUSIN dekat foodcourt bwh Menara Pucuk Rebung tu (menara TM).. dia mengadap sungai kat belakang tuh... kedai dia mmg jual soto je.. buka pd hari bekerja n smpai kol 11am je.. tghari dh tutup kedai nye.. mmg sedap n recommended! nyumm

ni la rupanya... mmg pure jawa nye soto... ade special begedil & tongkek ayam.. pd yg suka laaa kan...

meh kita share sket resepi  nak buat SOTO AYAM ni..

Bahannya:  
1 ekor ayam
6 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
4 batang serai*
**kisar semua bhn2 ni
1 sudu jintan manis & jintan putih
4 sudu serbuk lada sulah
4 sekawan (cengkih, bunga lawang,kayu manis, pelaga)

 Caranya:
siap myk untuk menumis
tumis 4 sekawan sekali dgn bahan yg dh dikisar + jintan manis, jintan putih & lada sulah 
tambahkan air dan biar sampai mendidih
rebus ayam dengan air tumisan td tu
dah lembut angkat ayam, lepas dah sejuk boleh racik2 ayam tu
perasakan kuah tu dengan garam + aji

KICAP LADA
Bawang putih + cili + kicap sket blend skali pastu letak kuah sup tu sket... 
perah limau bg yg suka masam2 sket.... 

Fuwhh.... terangkat bila makan panas2.. nak mkn ngan nasi impit pon boleh, mihun/mee/kuew tiaw pon boleh... ikut suka... tp saya suka bihun... nak hidang tu nanti letak la daun sup + daun bwg + bwg goreng atas ayam yg diracik tu.. ade org suka letal taugeh sket... ikut suka tekak memasing yee...

utk begedil tuh..len kali la kita share resepi dia... sbb xpernah try buat sendiri lg...ehehehehhe



 

 

No comments:

Post a Comment