Ni satu lagi lauk yang akan buat kita tambah nasi byk kali...
Simple je cara nak buat dia... 1 lauk ni je pon dah cukup..
Bahan-bahannya:
1 genggam bilis
1 biji Bawang besar - mayang halus2
5 ulas cili api tumbuk kasar or dipotong (ikut tahap kepadasan masing2 ye)
1 mangkuk petai
Sedikit perahan limau
Cara-caranya:
Goreng bilis dulu kasi garing kemudian asingkan
Siapkan minyk untuk menumis (xyah byk2)
tumis bwg besar dan cili api
masukkan petai
agak2 cam dah layu sket masukkan garam (ada org letak kicap masin je)
agak2 nak masak dah tu, letakla bilis
last skali perahkan limau atas dia
nyum nyum.. taip resepi pon dah kecur air liur.. macam masak ikan talam masin goreng tu jugak... makan dengan nasi panas2.. 3 pinggan pon xsedar... wahh!!
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment